Provläs ny bok: för dig med inflammation, allergi, magbesvär eller autoimmun sjukdom

Vår nya bok heter Autoimmun handbok: för dig med inflammation, magbesvär, allergi eller autoimmun sjukdom. Detta är en faktaspäckad metodbok för dig som verkligen vill fördjupa dig i hur du kan återvinna din hälsa med hjälp av kost och livsstil.

Vi har valt att göra det möjligt för dig att provläsa innehållsförteckning, förord, inledning och kapitel 1. Njut samtidigt av den fina layouten som genomsyrar bokens dryga 400 sidor. Tack till vår fantastiska formgivare Mikael Larsson för form med finess. Om du blir nyfiken på att läsa boken kan du köpa den via Bokus eller Adlibris.

Bokens fyra delar

Boken är uppdelad i en teoretisk (del 1 och 2) och en praktisk del (del 3 och 4) och kan fungera både som en vägledare och coach genom läkningsprocessen och som en lärobok i hur kost och livsstil påverkar maghälsa och immunförsvar.

Baksidestext

Maghälsa är nyckeln till ett fungerande immunförsvar. Vid autoimmun sjukdom har immunförsvaret blivit förvirrat och börjat  attackera den egna kroppen. Tidiga tecken är ofta ökande trötthet, allergier eller magbesvär – diffusa symtom som riskerar att leda vidare till sköldkörtelsjukdom, psoriasis, reumatism eller någon annan av de omkring 100 diagnoser som finns.

Men det går att vända symtom och inflammation till välbefinnande – på helt naturlig väg. Det autoimmuna protokollet (AIP) är ett ­kostupplägg som redan förändrat livet för tusentals människor med kronisk sjukdom. Tarmirriterande och inflammatoriska livsmedel utesluts för att ge plats åt en individanpassad läkande kost. Boken beskriver de samband ­forskningen avslöjat mellan immunförsvar, maghälsa och hormoner. Du får hjälp att återvinna hälsan med konkreta verktyg, matlistor och ­inspirerande recept.

Här får du lära dig hur du:

  • ska äta för att hjälpa din kropp att läka.
  • individanpassar, felsöker och optimerar din kost.
  • formar en tarmflora som lugnar ditt immunförsvar.
  • testar din tolerans för kolhydrater.
  • använder probiotika och kosttillskott för minskade symtom.
  • anpassar sömn, återhämtning och fysisk aktivitet för bästa immunhälsa.

Ur bokens inledning

Metoden vi presenterar utgår från det autoimmuna protokollet (AIP) som är en elimineringskost kombinerad med livsstil som tillsammans syftar till att läka tarmen, ge mer näring och balansera immunförsvaret. När symtomen har lagt sig utformar du genom enkla självexperiment ett individanpassat kostupplägg och ett livsmönster som för just dig leder till hälsa och välbefinnande.

AIP har under de senaste tio åren vuxit till en global rörelse. Otaliga personer som lever med autoimmun sjukdom och kronisk inflammation delar med sig av sina berättelser om livsomvälvande symtomlindring och i vissa fall full- ständig symtomfrihet. AIP kallas också autoimmun paleokost eller autoimmun kost och är i grunden en vidareutveckling av paleolitisk kost (paleo- eller stenålderskost). Det betyder att den främst är baserad på de livsmedel som vi människor är evolutionärt anpassade till. Basen i kosten är rena råvaror i form av grönsaker, rotfrukter, kött, fisk, fågel och frukt.

Denna bok är ett exempel på kraften i AIP-rörelsen. Under vår skrivprocess skickade vi ut en förfrågan om utvecklingshjälp på vår Facebook-sida. Vi hade skrivit 300 A4-sidor råmanus och hoppades på att ett tiotal personer skulle vilja hjälpa oss att utveckla det. Inom ett dygn hade 120 personer anmält sig som frivilliga och dessutom fyllt i ett omfattande formulär som redogjorde för deras bakgrund och erfarenhet. Vi valde ut en grupp som bidrog till ovärderlig utveckling av manuset. Flera av dessa personer har själva återvunnit hälsan med hjälp av AIP och delar med sig av sina erfarenheter lite senare i inledningen. Vi vill rikta ett varmt tack till alla som hjälpt oss i skrivarbetet.”

Avslutningsvis…

… påminner vi om att du kan provläsa hela inledningen och kapitel 1 och köpa boken via Bokus eller Adlibris.

Bokens författare: Anna-Maria Norman och Karl Hultén

Karl Hultén är föreläsare, medförfattare till Autoimmun kokbok (2016) och Hjärnhälsa (2007) och har en magisterexamen i biomedicin (medicinsk biologi). Karl Har själv minimerat symtom av autoimmun sjukdom genom det metodik som beskrivs i Autoimmun handbok.

Anna-Maria Norman är certifierad kostrådgivare och hälsocoach samt har en magisterexamen i stats- och beteendevetenskap. Anna-Maria är värd och producent för Karls och Anna-Marias gemensamma podcast Paleoteket.