Avsnitt 94 Nya Nordiska näringsrekommendationer: Balansgång mellan folkhälsa och matindustrins intressen?

Nya Nordiska näringsrekommendationerna, NNR, är här. NNR lägger grunden för de råd dietister ger, vilken mat som serveras i skolan och inom äldreomsorgen. Det får alltså stor inverkan på folkhälsan de kommande åren.

Samma dag som NNR kom publicerade vi ett inlägg i sociala medier med många kommentarer som följd. Vi kände att vi har mycket mer att säga, så passade på att spela in en podd – såhär dagen innan midsommarafton.

Lyssna

Sök på ”Paleoteket” i din podcast-app och välj prenumerera. Vi finns också på Spotify. Eller lyssna här i spelaren (välj ”listen in browser” om du lyssnar från mobilen).

 

VÅRT INLÄGG I SOCIALA MEDIER LÖD:
Springer man matindustrins ärenden istället för folkhälsans?

Minskat intag av rött kött från tidigare rekommenderade 500 gram per vecka till 350 gram per vecka. Orsaken är den koppling man sett mellan rött kött och tjocktarmscancer, enligt nutritionisten i svt-inslag 230620 (notera att ingen annan cancerform nämns).

Kan det vara så att hypotesen är fel? Att tjocktarmscancer i stället orsakas av skräpmatsprodukter som många äter i västvärlden? Inte av de mest näringsrika livsmedel, kött, som existerar och som varit grunden för en hälsosam kost tillsammans med grönsaker för människor i miljontals år.

Varför betonar inte NNR problemet med ultraprocessad mat?

Fascinerande nog visar en japansk studie att en högre konsumtion av rött kött är kopplad till en lägre risk för hjärt-kärlsjukdomsdödlighet bland män och lägre cancerdödlighet bland kvinnor. Kan det vara så att japanerna inte äter samma mängd skräpmat tillsammans med köttet som man gör i väst?

NNR rekommenderar nu ökat intag av vissa näringsämnen. Detta är väldigt bra för de är väldigt viktiga för ett väl fungerande immunförsvar och förebyggande av många olika sjukdomar. (dessa nämns: vitamin B6, folat, vitamin B12, vitamin C, kalcium, järn, zink, jod och selen.

Men var finns de flesta av dessa näringsämnen i hög koncentration? Jo, i just rött kött. Hur ska vi få i oss rekommenderad dos? Vi känner oss tveksamma till att det går. Men det ska bli intressant att läsa NNR:s uträkningar.

Risken är alltså att vi (eventuellt?) förhindrar tjocktarmscancer, men ger upphov till andra sjukdomar som blir konsekvensen av näringsbrister och ett immunförsvar som inte får den näring det behöver för att fungera optimalt.

Övriga reflektioner: Både hälsa + miljö är i fokus. Lyfter man fram vilken köttproduktion som är bättre för miljön? Eller vaskar man bara hälsan för ”miljön”?

Länkar: