Avsnitt 63 Klara och magen – bästa möjliga liv med IBD (inflammatorisk tarmsjukdom)

Klara Twete  har sedan 20 år tillbaka de inflammatoriska tarmsjukdomarna Crohns och Ulcerös kolit. Hon började med autoimmun kost (AIP) 2017 och har med hjälp av kostomläggningen i kombination med läkemedel för första gången hamnat i vad som på läkarspråk kallas för remission, alltså att symtomen har avtagit markant eller försvunnit. Klara driver idag bloggen Klara och magen, där hon delar med sig av recept och veckomenyer med AIP, autoimmun kost. Slogan för bloggen är ”Modifierad paleo för bästa möjliga liv med IBD” och det sammanfattar väldigt väl också denna intervju med Klara.

Lyssna på avsnittet

Du lyssnar helt gratis på avsnittet. Det bästa är om du prenumerera i din podcast-app. Klicka då här eller sök upp ”Paleoteket”, välj sen ”prenumerera”. Är du ovan vid poddar? Här kan du läsa mer om HUR du gör för att lyssna på podden i olika plattformar. Du kan också lyssna direkt här:

Klara är inte ensam om att få de här fantastiska resultaten av kosten. I avsnitt 29 så presenterar vi en forskningsstudie där patienter med pågående inflammatorisk tarmsjukdom testade AIP. Efter bara sex veckor var 11 av 15 personer i remission.

Den här intervjun gjordes främst med hänsyn till deltagarna i vår onlineutbildning: Antiinflammatorisk kost (AIP). Och eftersom vi vet att personer som just är inne i en omställning till AIP är väldigt intresserade konkreta och praktiska tips så fokuserar vi mycket på det i det här avsnittet. Vi kommer in på matlagning, recept, kryddning, matplanering och hur man kan tolka kroppens signaler vid återintroduktion, alltså när det är dags att bredda kosten. Klara berättar också hur hon brukar göra med sin strikta kosthållning i sociala sammanhang.

Kanske kan också detta intressera dig:

Klara Twetes blogg: Klara och magen

Klaras recepttips: Lasagne med spaghettipumpa

Klaras recepttips: Korma med kyckling

Vad är autoimmun kost (AIP)?

Vad är paleo?