Avsnitt 24 Födoämnesintolerans och överkänslighet – vad säger blodproverna (IgG-tester)?

Blodprover som mäter födoämnesintoleranser (sk IgG-test) blir allt vanligare. Men vad säger de egentligen?

I det här avsnittet diskuterar vi detta och utgår från följande lyssnarfråga: "Om man gör ett blodprov där man testar IgG (och IgE) antikroppar mot olika födoämnen och ser att man inte har antikroppar mot tex mjölkprotein, kan man då följa autoimmuna protokollet (AIP)  men inkludera mjölk? Alltså, det verkar ju enklare att testa antikroppar än att utesluta en massa födoämnen och sedan prova sig fram och se vad man reagerar på, men kanske är det inte så enkelt?". Avsnittets olika delar:

 • Minut 0.00 Introduktion 
 • Minut 3.00 Lyssnarfrågan om blodprov för matintoleranser samt svar.
 • Minut 18.20 Olika typer av överkänsligheter (Typ 1-typ 4). Hur fungerar immunförsvaret? Vad är normala reaktioner? Vad letar man efter vid provokationstester/återintroduktioner (som vi pratade om i avsnitt 23))
 • Minut 25.41 Vi summerar svaret på lyssnarfrågan om man kan ta blodprov för att ta reda på om man har en överkänslighet mot vissa livsmedel. 

2 reaktioner på ”Avsnitt 24 Födoämnesintolerans och överkänslighet – vad säger blodproverna (IgG-tester)?”

 1. Lyssnade precis på det spännande avsnittet men ni nämner inte IgA? Det ingick i mitt test också, är det något ni kan ta upp?
  Så vad gör jag nu med mitt dyra testresultat jag har i handen. Enligt det var det ffa mjölk för mig o ägg för min son men också konstiga saker som banan och annanas som jag reagerade starkast på?!
  Bör min ettåring verkligen vara ifrån ägg i 6 mån? (Och likaså jag pga amning) Han har egentligen inga symptom mer än lite eksem/torrhet i huden.
  Jag har diabetes typ 1 så ville testa pga det, men vet inte hur diabetesen skulle bli bättre utav att avstå banan annanas o mjölk?
  Många frågor men känner mig väldigt förvirrad nu haha!

 2. Jag som precis gjort ett sånt här test!
  Dock hade jag mina misstankar som jag tidigare skrivit om i bloggen…
  Frågan är vad man nu ska göra?!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *