Blodprover som mäter födoämnesintoleranser (sk IgG-test) blir allt vanligare. Men vad säger de egentligen?

I det här avsnittet diskuterar vi detta och utgår från följande lyssnarfråga: "Om man gör ett blodprov där man testar IgG (och IgE) antikroppar mot olika födoämnen och ser att man inte har antikroppar mot tex mjölkprotein, kan man då följa autoimmuna protokollet (AIP)  men inkludera mjölk? Alltså, det verkar ju enklare att testa antikroppar än att utesluta en massa födoämnen och sedan prova sig fram och se vad man reagerar på, men kanske är det inte så enkelt?". Avsnittets olika delar:

 • Minut 0.00 Introduktion 
 • Minut 3.00 Lyssnarfrågan om blodprov för matintoleranser samt svar.
 • Minut 18.20 Olika typer av överkänsligheter (Typ 1-typ 4). Hur fungerar immunförsvaret? Vad är normala reaktioner? Vad letar man efter vid provokationstester/återintroduktioner (som vi pratade om i avsnitt 23))
 • Minut 25.41 Vi summerar svaret på lyssnarfrågan om man kan ta blodprov för att ta reda på om man har en överkänslighet mot vissa livsmedel. 
Hur kan du stötta Paleotekets podcast?

Ge gärna en gåva: Podcasten är gratis att lyssna på, men den är inte gratis att göra. Om du vill stötta det arbete vi gör med podcasten kan du ge en liten eller stor gåva genom att SWISHa till nummer: 1231496728 eller betala till BG 785-9267. Som meddelande skriv "gåva". Lägg också till "din epost + TACK" om du vill att vi tackar dig i podcasten, vilket vi såklart gärna gör.

Ge gärna en recension: En recension gör att fler kan hitta till podcasten. Om du vill skriva en recension så går du in via på datorn eller telefonen och söker på “Paleoteket” under fliken ”Affär”, sedan klicka på loggan och välja ”Betyg och recensioner”. Även om du prenumererar på podcasten behöver du söka upp den på nytt för att lämna en recension. 

Tipsa andra: Sprid väldigt gärna också podcasten till dina vänner genom att berätta om den eller dela våra avsnitt i sociala medier. Vi finns på facebook.com/paleoteket.se och Instagram.com/paleoteket.se.

2 Comments

 • Lyssnade precis på det spännande avsnittet men ni nämner inte IgA? Det ingick i mitt test också, är det något ni kan ta upp?
  Så vad gör jag nu med mitt dyra testresultat jag har i handen. Enligt det var det ffa mjölk för mig o ägg för min son men också konstiga saker som banan och annanas som jag reagerade starkast på?!
  Bör min ettåring verkligen vara ifrån ägg i 6 mån? (Och likaså jag pga amning) Han har egentligen inga symptom mer än lite eksem/torrhet i huden.
  Jag har diabetes typ 1 så ville testa pga det, men vet inte hur diabetesen skulle bli bättre utav att avstå banan annanas o mjölk?
  Många frågor men känner mig väldigt förvirrad nu haha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *