Vattenkefir

Vattenkefir

Vattenkefir är en probiotisk, fermenterad dryck gjord på vatten, vattenkefirgryn och socker och är full med bl.a. laktobaciller. Du kan enkelt tillverka den själv hemma. Namnet Kefir härstammar från turkiska och betyder ungefär ”må bra” och speglar dryckens hälsosamma egenskaper. Smaken liknar en något syrlig och mindre söt läsk.

Vattenkefir

Vattenkefir är en probiotisk, fermenterad dryck gjord på vatten, vattenkefirgryn och socker och är full med bl.a. laktobaciller. Du kan enkelt tillverka den själv hemma. Namnet "Kefir" härstammar från turkiska och betyder ungefär "må bra" och speglar dryckens hälsosamma egenskaper. Smaken liknar en något syrlig och mindre söt läsk.
Måltid Dryck
Kök Paleo
Portioner 2

Ingredienser
  

1 liter:

  • 4 msk vattenkefirgryn
  • 4 msk socker
  • 1 l vatten

Instruktioner
 

Steg 1

  • Börja med att aktivera dina kefirgryn. Tillvägagångssätt står på förpackningen. Räkna med cirka 3 dagar för denna process.

Steg 2

  • Koka upp ca 2 dl vatten i vattenkokare, häll vattnet i ett kärl och lös upp 4 msk socker under omrörning. Addera därefter 8 dl kallt vatten, så sockerlösningen blir rumstempererad.
  • Häll över i en glasburk stor nog att rymma minst 1 liter. Lägg i 4 matskedar vattenkefirgryn och täck öppningen av glasburken med en kökshandduk. Fäst med gummiband för att förhindra att skräp eller annat hamnar i burken. Låt stå 1-2 dygn.

Steg 3

  • Sila bort grynen från vätskan, men släng dem inte, utan använd för att göra en ny omgång kefir. Vill du pausa tillverkningen lägger du grynen i en tätslutande burk och ställer in i kylen. Grynen håller i upp till en månad. Kefirgryn förökar sig, precis som surdeg och kombucha-scobys. Du kan antingen ge bort överskottet eller äta upp genom att mixa ner i tex smoothies.

Steg 4

  • Vattenkefir är inte så gott att dricka naturell, utan blir godast med smaksättning. Smaksättningen kallas även "andra fermentering". Använd bär, frukt eller örter. Citron och ingefära, hallon och lime eller havtorn och apelsin är goda kombinationer.
  • Lägg din smaksättning i en flaska med snäpplock och fyll på med det silade kefirvattnet. Låt stå i 1-2 dygn i rumstemperatur. Det bildas kolsyra under processen och pys flaskan/flaskorna en gång/dygn för att lätta på trycket. Ställ den färdiga drycken i kylskåp för att stanna av processen. Drycken har mycket lång hållbarhetstid när den förvaras svalt.

Anteckning

Foto: Bilden kommer från Canva och är en ungefärlig presentation av hur rätten ser ut.
Besök gärna paleoteket.se för fler recept.
Tried this recipe?Let us know how it was!