Avsnitt 90 Hur postural träning kan förbättra din hållning och minska värk (med Rasmus Svärd, fysioterapuet)

I det moderna samhället finns det många faktorer som kan bidra till dålig hållning. Det leder i sin tur vidare till smärtor i rygg, knän, nacke och mycket mer. I grunden beror problemen på stillasittande och inaktivitet.

Postural träning fokuserar på att korrigera felaktiga kroppshållningar och rörelsemönster som anses vara en orsak till smärta och nedsatt funktion. Genom att återskapa naturlig och avslappnad hållning och rörelse, aktiveras kroppens självläkning och symtom försvinner.

I detta avsnitt samtalar vi med Rasmus Svärd, fysioterapeut och postural terapeut. Du hittar Rasmus verksamhet på hemsidan posturalworkout.com eller på instagram @physiorasmus

Lyssna på avsnittet

Sök på ”Paleoteket” i din podcast-app och välj prenumerera. Vi finns också på Spotify. Eller lyssna här i spelaren (välj ”listen in browser” om du lyssnar från mobilen).

 

Som medlem i Hälsodetektiverna får du dessutom…

En bonus för alla er som är medlemmar i Hälsodetektiverna är att vi nu har lagt in en film i Biblioteket, där Rasmus instruerar Karl när han gör ett antal grundrörelser, som egentligen passar alla som vill prova på Postural träning. Vi har också ett galleri av träningsvideos där Karl Hultén instruerar grundläggande styrketräning som kan bli av varje dag, samt en daglig rörelserutin.

Om du inte är medlem och vill bli det, då besöker du paleoteket.se/medlemskap

 

Faktorer som leder till dålig hållning

I grunden beror dålig hållning på många olika saker:

  1. Stillasittande livsstil: Många människor tillbringar stora delar av dagen sittande vid skrivbord, i bil eller på soffa, vilket kan leda till en statisk hållning och stela muskler.
  2. Skärmtid: Användningen av datorer, smartphones och andra enheter kan leda till framåtlutning och nacksmärtor.
  3. Fysisk inaktivitet: En livsstil som är fattig på fysisk aktivitet kan orsaka muskelavslappning och leda till dålig hållning.
  4. Felaktiga arbetsvanor: En skrivbordsarbetare som har felaktiga arbetsvanor, såsom dålig stol och bordshöjd, kan också lida av dålig hållning.
  5. Skador och medicinska tillstånd: Skador och medicinska tillstånd, som skolios och andra ryggproblem, kan också bidra till dålig hållning.

Postural träning

Postural träning fokuserar på att korrigera felaktiga kroppshållningar och rörelsemönster som anses vara en orsak till smärta och nedsatt funktion. Genom att återskapa naturlig och avslappnad hållning och rörelse, aktiveras kroppens självläkning och symtom försvinner. Metoden bygger på idén att människokroppen är född med en förmåga att hålla sig upprätt mot gravitationen, men att sittande livsstil och västerländska livsstil har försämrat denna förmåga. Genom postural träning vill man återskapa den ursprungliga balansen och få människor att uppleva hur bra kroppen kan kännas. Ofta försvinner smärtor och stelheter när muskulär obalans korrigeras.