Fler blir allergiska med baljväxter i maten

Barnläkare vid Södersjukhuset larmar om tydlig ökning av allergier mot baljväxter. Gaser och ont i magen får de flesta som äter för mycket bönor eller linser. Men i dag ökar också inflammation i kroppen, hudutslag, klåda och luftvägsbesvär på grund av baljväxter. 

När allt fler äter mer baljväxter än tidigare ökar samtidigt problem med allergier. Detta är något som många tidningar uppmärksammade de senaste veckorna, bland annat Aftonbladet som skriver följande i en artikel från 10 juni 2021: 

”Caroline Nilsson, barnallergolog vid Södersjukhuset i Stockholm, har de senaste fem–sex åren noterat att antalet fall av baljväxtallergi ökat.

– Det har varit en gradvis ökning. Jag har jobbat i 27 år med allergier och i början var det väldigt ovanligt, det var ingen som hade hört att det fanns. Under första årtiondet på 2000-talet dök det upp enstaka fall och sedan har de blivit fler.

Hon tror inte att det nödvändigtvis beror på att fler ställer om kosten, utan att det snarare har att göra med att det finns mer baljväxter i maten generellt.”

Problemet är underskattat

Tyvärr saknas mycket kunskap om allergi mot baljväxter. Den typ av allergi som Carolin Nilsson observerat  är därför bara toppen av isberget. Vi som arbetat länge med just eliminering av baljväxter vet att reaktioner i de flesta fall är fördröjda och kan visa sig upp till tre dagar efter baljväxterna lämnat tallriken. Av naturliga skäl missas denna typ av känslighet till förmån för symtom som kommer snabbt.

Naturliga gifter 

Ett av skälen till att baljväxter är så allergiframkallande är att det bär på naturliga gifter eller så kallade ”antinutienter”. Vissa antinutrienter är mer skadliga än andra och baljväxter har en hel arsenal av olika antinutrienter som samverkar. Några av de antinutrienter som orsakar problem är: enzymhämmare som försämrar matsmältningen, fytater som minskar upptaget av näring, lektiner som irriterar tarmslemhinnan och glykoalkaloider som aktiverar inflammation. Vi har skrivit och pratat mer om det här och här

Protein av låg kvalitet

Förutom de gifter som finns i baljväxter är de också dåliga källor till det som många äter dem för. Nämligen protein. Vi har tidigare skrivit om varför så pass lite protein från baljväxter kommer kroppen till godo. Läs och lyssna gärna på mer om det här

Be skolan om animaliskt protein samtliga dagar

Eftersom det finns så tydliga risker med baljväxter samtidigt som de har bristande näringsinnehåll finns det goda skäl att avråda barn från att äta vegetariskt. Nyligen publicerades en studie i raden av oroväckande rön kring barn som får för mycket baljväxter i kosten och som därmed fick svag benstommen, blev kortare och fick allvarlig brist på vitamin B12 vilket kan leda till hjärnskador. 

Slutsats

Baljväxter bör bara ätas av vuxna som har mycket god hälsa och som saknar anlag för allergier. Får du symtom av att äta baljväxter betyder det att din maghälsa blir sämre av att äta dem. Får dina barn baljväxter i skolan och mår dåligt av det kan du höra av dig till skolan om be om animaliskt protein som kött, fisk eller fågel i stället som proteinkälla och hänvisa till allergi.