Avsnitt 82 (Q&A) Hur viktigt är det att helt utesluta gluten?

Vi har fått in en fråga gällande gluten från en av medlemmarna i Hälsodetektiverna: ”Jag vill leva efter 80/20 regeln och vid enstaka tillfällen äta gluten eftersom jag inte känner några symtom när jag gör det. Vad händer i kroppen och i tarmen? Det handlar inte om att äta gluten ofta utan enstaka tillfällen i liten mängd. Jag har ingen autoimmun sjukdom.“
I avsnitt 82 av podcasten besvarar vi frågan.

Lyssna på avsnittet:

Det smidigaste sättet att lyssna är i din podcast-app. Välj att prenumerera på podden “Paleoteket” i din app på mobilen så missar du inga avsnitt. Läs om alla avsnitten på vår podcast-sida.

Vill du lyssna här i blogginlägget väljer du “listen in browser” om du lyssnar på mobilen.

Sammanfattning av svaret

Den senaste forskningen avslöjar att faktiskt alla får ökad genomsläpplighet i tarmen (sk. läckande tarm eller intestinal permiabilitet) av gluten. Men det finns inte anledning att vara alltför rädd för gluten för den sakens skull. Man behöver skilja på de som har en autoimmun sjukdom och de som är fullt friska – och mellan de som märker av symtom av gluten och de som inte gör det. För den senare gruppen kan det absolut vara helt ok att leva efter 80/20-principen, dvs. att äta glutenfritt 80% av tiden och inkludera gluten ibland. Men frågan är komplex, därför går vi igenom det i detalj i detta podcast-avsnitt.

Bli medlem

Referenser