Avsnitt 81 (Q&A) Åtgärder vid magsjuka, förhindra viktnedgång vid AIP och IBS trots paleo

Vi har tagit in frågor från medlemmarna i Hälsodetektiverna och besvarar frågor om kost vid magsjuka, hur man förhindrar viktnedgång vid AIP/paleo och vad man gör vid bestående magproblem trots att man äter en evolutionsbaserad kost.

Lyssna på avsnittet:

Det smidigaste sättet att lyssna är i din podcast-app. Välj att prenumerera på podden “Paleoteket” i din app på mobilen så missar du inga avsnitt. Läs om alla avsnitten på vår podcast-sida.

Vill du lyssna här i blogginlägget väljer du “listen in browser” om du lyssnar på mobilen.

Du kan själv hoppa fram till den fråga som intresserar dig:
* Minut 0-8.40 försnack: bland annat lite om hur Karls hälsa har utvecklat sig den senaste tiden och vad han tror är orsaken till förbättringen.
* Minut 8.40 Fråga 1: Vad kan man äta vid magsjuka (som inte är vitt bröd och nyponsoppa)? Dessutom går vi igenom olika kosttillskott som kan hjälpa.
* Minut 21.45 Fråga 2: Hur förhindrar jag att gå ner i vikt vid AIP/paleo?
* Minut 37.00 Fråga 3: Vad gör jag om jag har magproblem och gaser trots att jag äter paleo/AIP?

Frågorna i sin helhet:

Fråga 1: Jag inledde året med att bli matförgiftad och då började jag fundera på frågan: Om man äter en kost där man ska undvika snabba kolhydrater,  vad äter man då vid tillfällen som dessa? Det man vill äta är ju rostat bröd och nyponsoppa! Vad finns det för alternativ? / Anna

Fråga 2: Hej. Min läkare och dietist är emot AIP då de tycker att det är för mycket livsmedel som utesluts, vilket medför ökad viktnedgång. Hur ska man tänka om ens läkare inte är med på banan. Mina prover är inte så fina och jag riskerar mer undervikt och undernäring. Paleo är ju ett bra alternativ att börja med och kan man tänka att man får stora vinster av att ”bara” utesluta Vete, socker och mjölk från kosten?? Jag har som sagt en systemisk inflammationssjukdom och behandlas medicinskt för den också. / Lina

Fråga 3: Jag har SIBO och histaminintolerans och äter under 30 kolhydrater om dagen, men ballongmagen består och även gaser. Vad ska jag absolut undvika i matväg? Ätit AIP sedan 2019 och senaste tiden försökt gå mot Paleo. Har Hashimoto. Tycker ändå att magen är knasig. Uppblåst och svullen, avföring som är omväxlande hård eller lösare. Tror jag har dåligt med magsaft. Äter en hel del råa grönsaker kan det ha betydelse? Eller vad kan jag göra ytterligare för att läka tarmen? / Eva