Avsnitt 105 Kost vid autoimmun sjukdom – en genomgång av klinisk forskning

Finns det klinisk forskning på effekten av kostförändringar vid autoimmun sjukdom? Ja, det finns det. I avsnitt 105 av podden Paleoteket ger vi dig en överblick över forskning på sköldkörtelsjukdom, inflammatorisk tarmsjukdom, MS, reumatism. Vi kikar även på studier på eksem.

Lyssna på avsnitt 105 av podden Paleoteket


Många av kostuppläggen som prövats i kliniska studier är så kallade elimineringskost-upplägg, där vissa livsmedel utesluts för att sedan återintroduceras en efter en. Kostupplägg vi går igenom är glutenfritt, autoimmunt protokoll (AIP), Specific Carbohydrate Diet, låg-FODMAP, Karnivor mfl.

Vilka drag kan urskiljas i forskningen? Vad tycks hjälpa vid flera autoimmuna och kroniska sjukdomar? Och vad har olika autoimmuna sjukdomar gemensamt? Detta och mycket mer går vi igenom i avsnitt 105 av podden Paleoteket.

Den metodik vi själva fördjupar oss i i Autoimmun handbok och i vår onlinekurs AIP Masterclass är i grunden autoimmunt protokoll (AIP-kost) och följs av utvärdering, återintroduktioner, felsökning, finjustering och kosttillskott. Vi nämner i avsnittet bland annat vad det finns för likheter och skillnader mellan AIP och de andra kostuppläggen som har studerats.