Avsnitt 83 Q&A Frågor om salt. Benskörhet utan mejeri?

Hur mycket salt är bra för hälsan? Och hur kan man förebygga benskörhet om man äter en kost utan mejeri?

Detta är två frågor från medlemmar i Hälsodetektiverna, som vi besvarar i detta avsnitt.

Lyssna på avsnittet:

Det smidigaste sättet att lyssna är i din podcast-app. Välj att prenumerera på podden “Paleoteket” i din app på mobilen så missar du inga avsnitt. Läs om alla avsnitten på vår podcast-sida.

Vill du lyssna här i blogginlägget väljer du “listen in browser” om du lyssnar på mobilen.

Fråga 1: Salt, jod och elektolyter

Jag har lite funderingar kring salt. Vad behöver man ta hänsyn till när det gäller salt? Är salt bara salt? Bör man välja salt med eller utan tillsatt jod? Är salt bara salt och det man, ur ett hälsomässigt perspektiv, väljer är om man vill ha salt med eller utan jod och andra tillsatser? Jag antar att det finns fler aspekter att ta hänsyn till. Vilka är i så fall dessa?

Bör man välja salt med eller utan tillsatt jod? Hur påverkar salt kroppen och vilket salt är bäst att välja? Jag har POTS och äter ca. 1,5 tsk salt per dag, vad ska jag då tänka på.

Tacksam för lite vägledning här! 🙂

Fråga 2: Kost och livsstil vid osteoporos

Jag undrar om det finns några tips på hur man ska förhålla sig vid osteoporos/benskörhet och när det gäller att ta bort mejeriprodukter i AIP och Paleo.

Jag har RA+ sedan många år och utöver detta benskörhet som jag medicinerar för med både Calcichew och Alenate/veckotablett.

Jag planerar för att pröva en mera strikt AIP (jag äter medelhavskost nu) men undrar om det finns någon rekommendation på någon ersättning när det gäller tillförsel av kalk i kosten vid diagnoser som osteoporos?

Vore mycket tacksam för tips!

Vänliga hälsningar,

Ulla-Britt