Avsnitt 67 Inflammation efter covid – så lurar virus immunförsvaret

Covid-19 och andra virus kan aktivera immunförsvaret på fel sätt och provocera fram inflammation och autoimmuna processer som kvarstår under lång tid. Några av de vanligaste symtomen på långvariga symtom efter en allvarlig infektion är trötthet, ledvärk och lungsymtom, men listan blir allt längre ju fler fallrapporter och studier som publiceras. 

Vad kan dessa konsekvenser bero på? En möjlig orsak är att Covid-19-viruset bär på proteiner som liknar kroppsegna protein och kan därför lura kroppen att attackera sig själv.

Vad kan du själv göra för att minska risken? Eftersom immunförsvaret finns i magen blir det viktigare än någonsin att vara medveten om sin maghälsa och näringsstatus.  Detta är viktigt för att göra så att immunförsvaret fungerar optimalt och därmed förebygga allvarliga konsekvenserna av en virusinfektion. Det går också att göra konkreta insatser om man väl drabbas. 

Lyssna på avsnittet (och alla andra avsnitt) genom att prenumerera på podden Paleoteket i din podcast-app. Eller lyssna direkt här (välj ”listen in browser” om du lyssnar från mobilen).

I avsnittet hänvisar vi till följande text/podd om:

 

Referenser:

Länkar till studier som diskuteras i avsnittet.