Kyla och värme har en förmåga att starkt påverka en mängd olika processer i kroppen. Exempelvis påverkas blodflöde, inflammation, aktivering av nervsystemet, avslappning i muskler och frisättning av ett flertal hormoner. Vad finns det för fördelar och nackdelar med kallvattenbad och liknande terapiformer för immunförsvar och hälsa? Och vad är viktigt att tänka på om man har en autoimmun sjukdom?

I det här avsnittet av Paleotekets podcast - om läkande kost och livsstil berättar Karl Hultén, Biomedicinare, både om sina egna erfarenheter av att använda kallvattenbad för symptomlindring och avslappning, samt går in på vad som konkret händer i kroppen och vad som är viktigt att tänka på om man vill prova denna terapiform. Detta är en uppföljning på avsnitt 18 om Smärtstillande läkemedel och naturliga alternativ.

När kroppens jämvikt rubbas genom till exempel sänkt kroppstemperatur vid köldterapi (kallvattenbad) så påbörjas snart läkande och reglerande system för att kompensera framtida händelser av samma typ. Köldterapi är dock inte alltid hälsosamt, så det är väldigt viktigt hur man utför denna terapiform.

För långa exponeringar av vinterbad kan aktivera immunförsvaret till den grad att det inte är lämpligt vid autoimmun sjukdom, därför är det viktigt att man är lyhörd inför kroppens reaktioner och att man ökar exponeringen successivt. Att bada under vår- och höst är en mycket mildare terapiform.

Det finns ett i dag ökande antal vittnesmål att ta del av som framgångsrikt använt köldterapi för att minska symptomen av autoimmun sjukdom, men det saknas tyvärr vetenskapliga studierna för att stödja detta. I avsnittet går vi också kort in på andra terapiformer som värmeterapi och kontrast-terapi (att man varvar kall- och värmeexponering).

Forskningsrapporter som nämns i avsnittet:

Huttunen, Pirkko, Leena Kokko, and Virpi Ylijukuri. "Winter swimming improves general well-being." International Journal of Circumpolar Health 63.2 (2004)

Siems, W. G., et al. "Improved antioxidative protection in winter swimmers." Qjm 92.4 (1999):

Goedsche, K., et al. "Repeated cold water stimulations (hydrotherapy according to Kneipp) in patients with COPD." Forschende Komplementarmedizin (2006) 14.3 (2007)

Mooventhan, A., and L. Nivethitha. "Scientific evidence-based effects of hydrotherapy on various systems of the body." North American journal of medical sciences 6.5 (2014)

 

Hur kan du stötta Paleotekets podcast?

Ge gärna en gåva: Podcasten är gratis att lyssna på, men den är inte gratis att göra. Om du vill stötta det arbete vi gör med podcasten kan du ge en liten eller stor gåva genom att SWISHa till nummer: 1231496728 eller betala till BG 785-9267. Som meddelande skriv "gåva". Lägg också till "din epost + TACK" om du vill att vi tackar dig i podcasten, vilket vi såklart gärna gör.

Ge gärna en recension: En recension gör att fler kan hitta till podcasten. Om du vill skriva en recension så går du in via på datorn eller telefonen och söker på “Paleoteket” under fliken ”Affär”, sedan klicka på loggan och välja ”Betyg och recensioner”. Även om du prenumererar på podcasten behöver du söka upp den på nytt för att lämna en recension. 

Tipsa andra: Sprid väldigt gärna också podcasten till dina vänner genom att berätta om den eller dela våra avsnitt i sociala medier. Vi finns på facebook.com/paleoteket.se och Instagram.com/paleoteket.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *