Go Back
Fotograf: Denise Vestin, http://pix.denizen.se

Leverpastej (AIP/Paleo)

Måltid Tillbehör
Kök AIP, Paleo

Ingredienser
  

  • 400 gram lever (kycklinglever har mildast smak, ungnöt har också ganska mild smak, lever från lamm har stark leversmak)
  • 2 st hackade vitlöksklyftor
  • 200 g bacon skivor skurna i bitar (för AIP: se till att den endast innehåller fläsk och salt tex “Melin” har en sådan bacon). Det går också att byta ut bacon mot ca 100stekt nötfärs, tillsätt då lite mer salt.
  • 2 st lök välj stora lökar, tärna dem
  • 3 dl bra matfett (för paleo: ghee, för AIP: 100 % kokosfett eller 50% kokosfett/olivolja och 50% ister)
  • 3 msk citron (cirka 3 msk, prova dig gärna fram
  • salt (efter smak, ta mer salt om du väljer att ta köttfärs istället för bacon)
  • 2 msk persilja och/eller rosmarin valfritt

Instruktioner
 

  • Värm en stor kastrull till medelhög värme och stek baconbitarna i ca 3 minuter.
  • Tillsätt lök, vitlök och 1 dl matfett och låt löken mjukna i ytterligare 3 eller 4 minuter.
  • Förbered lever genom att skära bort den vita trådiga delen.
  • Lägg levern i grytan och koka i ca 7 till 10 minuter med lite mer av matfettet.
  • När det är genomstekt tillsätter du persilja och salt efter smak. Blanda även i det smälta matfettet.
  • Ta kastrullen av spisen och häll blandningen i en mixer eller matberedare. Finfördela tills blandningen är slät. Blanda i citron och smaka av så att det blir lagom. Den mängd som behövs kan bero lite på vilken lever du använder.
  • Häll över på ett serveringsfat.
  • Täck över och ställ i kylen för avsvalning tills dess att fettet stelnar.
  • Njut av leverpastejen som mellanmål tillsammans med selleristjälkar, salladsblad eller direkt från sked. Det smakar gott som det är.

Anteckning

För fler recept kan du gärna köpa kokboken: "Autoimmun kokbok: läkande paleokost".