Fotograf: Denise Vestin

Kombucha är en probiotisk dryck baserad på fermenterat té. Det är otroligt gott, och vi brukar lyxa till med kombucha med kalla isbitar en solig sommardag.

Notera: Om du precis har börjat med att läka din tarm genom att äta en läkande anti-inflammatorisk kost exempelvis äta utifrån det autoimmuna protokollet (AIP) gör du klokast i att vänta lite med denna typ av probiotiska drycker. Låt den bli en del av din kost först när du uppnått goda resultat och fasa in det successivt. Kombucha innehåller goda bakterier, men det räcker med att dricka ca 1 dl per dag. Dricker du för mycket kan det tyvärr ha motsatt effekt.

Kärl som behövs: 1 stor glasburk eller skål av keramik till jäsningen�
5 små burkar/flaskor för förvaring

Ingredienser

1 l vatten

2 st svarta eller gröna tepåsar

1⁄2 dl honung (eller socker)

1 dl äppelcidervinäger

Alt 1: 1 kombuchasvamp eller gryn, köps i hälsokostbutiken

Alt 2: 2 dl kombuchadryck från tidigare brygd)

Valfri smaksättning: ingefära, apelsin, ekologisk lime eller äpple

Gör så här

1. Koka upp vattnet och tillsätt tepåsarna. Låt teet dra minst 20 minuter.
2. Lös upp honung eller socker i teet och låt svalna till rumstemperatur. 3. Häll upp vattnet i ett stor glasburk eller liknande. Det får inte vara ett metallkärl.
4. Lägg i kombuchasvampen eller kombuchagrynen och tillsätt vinäger.
5. Täck över den stora glasburken/behållaren med en kökshandduk och fäst med ett gummiband. Ställ kärlet varmt och mörkt. Låt kombuchakulturen stå i 10 dagar.
6. Fiska upp kombuchasvampen och skölj den försiktigt i kallt vatten. Förvara den i kylskåp tillsammans med 2 dl av den färdiga drycken. Detta används till nästa tillagningstillfälle.
7. Du kan behöva sila den färdiga kombuchan för att få bort all svamp.
8. Smaksätt drycken med t ex färskpressad juice från apelsin eller äpple. Fem delar kombucha till en del juice. Häll upp på glasflaskor och förvara i kylen för efterfermentering i ett par veckor. Drycken är klar att avnjutas.

Skriv ut recept
Kombucha - fermenterat te (AIP, Paleo)
Maträtt Dryck
Kök AIP, Paleo
Portioner
Maträtt Dryck
Kök AIP, Paleo
Portioner
Receptanteckningar

Vill du kanske ha fler recept med läkande kost som följer det Autoimmuna protokollet (AIP) samlade i en bok? Se då "Autoimmun kokbok: läkande paleokost" av Karl Hultén och Cecilia Nisbet Nilsson.

Dela det här receptet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *