En klassisk pastarätt som är omgjord till AIP-kost. Kålrot innehåller vitamin C och kalcium och passar perfekt att göra pasta av genom att strimla den med en så kallad grönsakssvarv (annonslänk) – ett användbart köksredskap för dig som tycker om konsistensen av pasta. Det finns även färdigsvarvad kålrot, morot och rödbeta att köpa i välsorterade matbutiker, men det är väldigt enkelt att göra själv om du har rätt redskap.

RÄKOR I CITRON MED KÅLROTSPASTA

En klassisk pastarätt som är omgjord till AIP-kost. Kålrot innehåller vitamin C och kalcium och passar perfekt att göra pasta av genom att strimla den med en så kallad grönsakssvarv (ett användbart köksredskap för dig som tycker om konsistensen av pasta). Det finns även färdigsvarvad kålrot, morot och rödbeta att köpa i välsorterade matbutiker, men det är väldigt enkelt att göra själv om du har rätt redskap.
Måltid Huvudrätt
Kök AIP
Portioner 2 portioner

Ingredienser
  

  • 1 kålrot medelstor
  • 1 citron
  • 400 g skalade räkor
  • 1 msk dragon torkad
  • 1 tsk salt
  • 1 dl kokosmjölk
  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 knippe persilja
  • 1-2 msk olivolja till stekning

Instruktioner
 

  • Skala och svarva kålroten. (Du kan också göra ”pasta” genom att strimla kålroten tunt, tunt i stavar.)
  • Hacka lök och vitlök och stek på låg värme i olivolja tills löken är genomskinlig. Tillsätt dragon och salt.
  • Finriv skalet på citronen och lägg i stekpannan. Pressa citronen och häll i juicen.
  • Tillsätt kokosmjölken och låt allt puttra ihop. Klipp ner färsk persilja.
  • Koka under tiden den svarvade kålroten i lättsaltat vatten i 3–4 minuter.
  • Häll av vattnet och lägg kålroten i stekpannan tillsammans med det andra.
  • Lägg till sist i räkorna och låt dem bli varma. Toppa med lite extra persilja och servera med en citronklyfta.

Anteckning

Detta recept kommer från boken: Kokbok för sköldkörteln: läkande autoimmun kost, av Cecilia Nisbet Nilsson (recept) och Karl Hultén (fakta). Fotograf: Denise Vestin.