Kom igång med AIP är ett stödprogram online där du under sex veckor guidas igenom en stegvis omställning till läkande autoimmun kost (AIP). Detta program är skapat för dig som är motiverad att återvinna hälsan och vill göra omställningen till autoimmun kost steg för steg, så att både kropp och själ ska hänga med.

Vi tar i och med detta kostrådgivning till nästa nivå: med successivt kunskapsbygge får du ökad motivation att genomföra den praktiska kostförändringen. Facebook-gruppen ger ovärderligt socialt stöd och uppstår det frågor längs vägen har du möjlighet att ställa frågor till kursledarna.

Kom igång med AIP leds av Karl Hultén, biomedicinare och funktionsmedicinsk rådgivare, och Anna-Maria Norman, certifierad hälsocoach och kostrådgivare, samt beteendevetare. Läs mer om oss här. Har du frågor om kursen är du välkommen att mejla oss på info@paleoteket.se

Varje vecka öppnas en ny modul och du får stöd genom:

 • föreläsningar och informativa texter – den viktigaste informationen presenterat på ett lättförståeligt sätt och praktiska råd genom hela processen
 • nedladdningsbara resurser– skriv ut dokumenten och ha dem som stöd
 • AIP-recept. Har du individuella överkänsligheter kan vi via mejl diskutera oss fram till anpassningar innan kursstart.
 • medlemskap i en sluten facebook-grupp – dela dina erfarenheter med andra som gör samma resa. Här har du möjlighet att dela dina erfarenheter med andra kursdeltagare, i ett tryggt rum. Deltagandet där är frivilligt och inte en förutsättning för att delta i kursen.
 • kursledarna finns tillgängliga i gruppen vid avsatta tider varje vecka och svarar de på de frågor som kan ha dykt upp.
 • Mat- och symtomdagbok (Paleoteket 2019) ingår.

Frivillig kurslitteratur: Uppstår det frågor som ligger utanför kursens ramar kan det hända att vi hänvisar till vår fakta- och metodbok om AIP, Autoimmun handbok, så det kan vara ett bra komplement till kursen. Boken ingår inte i kursen. Vill du fler recept än de som ingår i kursen hänvisar vi till våra egna kokböcker samt dessa boktips.

Anmäl dig till intresselistan så får du information om när nästa kursomgång börjar.

Har du frågor om kursen mejla oss gärna på via detta formulär.

Välkomstfilm

Här kan du se vår välkomstfilm där vi berättar för deltagarna om upplägget.

Vad är AIP (autoimmun kost)?

Autoimmun kost eller AIP (autoimmuna protokollet) är en immunvänlig och allergenreducerad kost som syftar till att minska symtomen av autoimmun sjukdom och kronisk inflammation. För att åstadkomma detta fokuserar AIP på att främja immunförsvarets normala reglering. Kostupplägget är en variant av paleokost eller ”stenålderskost”. Kosten är fri från spannmål, mejeriprodukter, socker, tillsatser samt vanliga allergener som ägg, nötter och frön samt från livsmedel som kan irritera immunförsvaret i övrigt. Efter 30-90 dagar med AIP är det dags för återintroduktioner, där du på ett strukturerat sätt för tillbaka ett livsmedel i taget och slutligen landar i en individanpassad kost.  Läs mer om AIP här.

 

Steg för steg till AIP (autoimmun kost)

Såhär ser den stegvisa omställningen till autoimmun kost ut:

Vecka 1: Uteslut processade livsmedel med tillsatser, inflammationsskapande fetter, socker, sötningsmedel och alkohol. Påbörja utfasning av kaffe. Ät mat lagad från grunden. Inkludera hälsosamma fetter.

Vecka 2: Uteslut spannmål, pseudospannmål och baljväxter. Kolhydrater kommer från rotfrukter, grönsaker och frukt.

Vecka 3: Uteslut mejeriprodukter. Vi går igenom näringsrika proteinkällor som fisk, skaldjur, kött, inälvsmat och fågel. Nu äter du en paleokost (stenålderskost).

Vecka 4: Uteslut potatisväxter (tomat, potatis, chili), ägg, nötter och frön. Kaffe har du fasat ut. Nu äter du enligt AIP.

Vecka 5-6: AIP

Några ord från tidigare kursdeltagare

caret-down caret-up caret-left caret-right
Lena, 59 år Har haft svullna knän och höftproblem

Jag såg fram emot kursen med rädsla. Att ta det sista steget till AIP kändes så stort. Men det har inte alls varit så svårt som jag trodde. Jag har lärt mig att inte vara rädd för mat (inget farligt händer mig om jag äter något utanför Paleo/AIP). Jag har fått mycket kunskap från er ledare och inte minst viktigt så tycker jag det är att ni förmedlat en positiv attityd. Jag har också lärt mig att laga god och varierad mat. Tidigare har jag haft AIP-kokböcker, men mycket har känts oöverstigligt, men nu med inspiration från kursen och gruppen har det lossnat. Matdagboken har gett en bra överblick, t ex fått mig att inse att jag ska prioritera återhämtning mer framöver. Efter två månader med autoimmun kost var alla symtom med svullna knän och höftproblem mm borta.

Anna, 44 år Har Diagnostiserad Sjögrens syndrom 2015, ME/CFS samt POTS 2018.

Kursen har gett mig fördjupad kunskap kring AIP-kost samt vad olika livsmedel har för påverkan på våra kroppar. Det har varit en aha-upplevelse. Jag har fått många nya verktyg som jag kommer att ta med mig på min fortsatta resa mot läkning och välmående. Kursen har varit mycket enkel att följa och Anna-Maria och Karl beskriver på ett mycket tydligt och pedagogiskt sätt så att det blir enkelt att hänga med. Mina vinster hittills är mindre värk i kroppen samt en mage som har blivit betydligt lugnare.

Kurt, 74 år Har Hashimotos

Kom igång med AIP är en lättillgänglig och väldisponerad kurs. Jag har lärt mig mycket om orsakerna till inflammation och blivit mycket mera medveten om vilka livsmedel som är bra och varför och vilka man skall undvika. Dessutom har jag lärt mig göra nya maträtter, en del riktigt goda. Jag tycker om kursledarnas anspråkslösa sätt att informera, djupt imponerad av Karls kunskaper och förmåga att förklara komplicerade saker på ett enkelt sätt. Det finns ett enormt kunskapsbehov när det gäller kost och livsstil som tyvärr inte är tillgodosett trots allt som skrivs, sjukvården bidrar inte heller så mycket. Tack för en väl genomförd kurs!

Anna, 45 år Har hypotyreos

Jag har lärt mig hur viktigt det är att ha tålamod och att ta allt i en lagom takt, förändring får ta tid. Jag trodde aldrig jag skulle kunna äta ren AIP-kost. Men nu efter sex veckor så är det plötsligt lättare. Kursen är strukturerad på ett bra sätt. Bra med frågetråd. Bra med snabb återkoppling. Bra upptrappning och intelligent upplägg. Det enda negativa med kursen är att den var något för kort, åtta veckor istället för sex hade varit helt optimalt. Jag saknar redan både kursledarna och de andra deltagarna!

Alla behöver stöd då och då.

Detta stödprogram:

 • Sparar dig tid och energi, då ändring av vanor blir enklare med stöd
 • Ger dig professionell vägledning till ett lågt pris
 • Hjälper dig att undvika de vanligaste misstagen och snabbt tillämpa helheten i AIP-livsstilen
 • Ger en social gemenskap som stödjer dig i din omställning
 • Gör all kunskap tillgänglig för dig i hemmets lugn och ro eller överallt där du har internetuppkoppling
 • Gör att du slipper bli förvirrad, eftersom vi steg för steg ger dig kunskap om vad AIP är, varför det fungerar och hur du följer det på bästa sätt

Följ med oss på denna resa. Vi stöttar dig genom processen.

Få hjälp med struktur 

Mat- och symtomdagbok är ett skrivhäfte som inkluderar daglig loggning av mat, symtom och livsstil under totalt 12 veckor + vecko- och månadsavstämning. Bokens struktur hjälper dig att upptäcka hur dina symtom och ditt välbefinnande påverkas av specifika livsmedel.

Recept

Det ingår ett recept-häfte med grundläggande AIP-recept. Recepten är hämtade från Kokbok för sköldkörteln och Autoimmun kokbok (av Karl Hultén och Cecilia Nisbet Nilsson, fotograf Denise Vestin) och paleoteket.se/recept.

Kom igång med AIP! 

Anmäl dig till intresselistan så får du information om när du kan anmäla dig till nästa kursomgång.

Har du frågor om kursen går det bra att kontakta oss via detta formulär.