Citrus och lamm blir en härlig kombination med en ovanligt mustig smak. Ugnsrostade rotfrukter tillför extra smak.

4 portioner

1, 2 kg lammstek
(med eller utan ben)
1 apelsin
1 ekologisk citron
1 ekologisk lime
800 g skalade morötter 10 st scharlottenlökar
1 hel vitlök
2 tsk salt
1 msk olivolja
färsk rosmarin kokosolja

GÖR SÅ HÄR:

1. Sätt ugnen på 125°C.

2. Bryn lammsteken på hög temperatur i lite kokosolja
3. Skär citrusfrukterna i skivor.
4. Skala morötter och kapa dem i 3–4 cm långa bitar.
5. Skala lökarna och skär dem i halvor.

6. Dela vitlöken i klyftor med skalet på.

7. Krydda lammsteken med hälften av kryddorna och lägg den i en form eller en lergryta. Lägg citrusskivorna på steken och morötter och lök samt krossade vitlöksklyftor runtom. Strö på resten av kryddorna. Ringla över olivoljan.

8. Sätt in en stektermometer mitt i steken. Stek i nedre delen av ugnen tills steken har en innertempertur på 60 grader,
ca 1,5 timme.

9. Ta ut rotfrukterna och löken efter ca 40 minuter eller när de är klara. Tiden beror på hur stora bitarna är.

Servera lammsteken med rotfrukter, lök och sky från steken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *