Citrusstekt lammstek med rostade rotfrukter (AIP, Paleo)

Citrus och lamm blir en härlig kombination med en ovanligt mustig smak. Ugnsrostade rotfrukter tillför extra smak.
Måltid Huvudrätt
Kök AIP, Paleo
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 2 kg lammstek (med eller utan ben)
  • 1 st apelsin
  • 1 st citron
  • 1 st lime
  • 800 gram morötter (skalade)
  • 10 st sharlottenlök
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk kokosolja (att steka i)

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 125°C. Bryn lammsteken på hög temperatur i lite kokosolja.
  • Skär citrusfrukterna i skivor. Skala morötter och kapa dem i 3–4 cm långa bitar. Skala lökarna och skär dem i halvor. Dela vitlöken i klyftor med skalet på.
  • Krydda lammsteken med hälften av kryddorna och lägg den i en form eller en lergryta. Lägg citrusskivorna på steken och morötter och lök samt krossade vitlöksklyftor runtom. Strö på resten av kryddorna. Ringla över olivoljan.
  • Sätt in en stektermometer mitt i steken. Stek i nedre delen av ugnen tills steken har en innertemperatur på 60 grader, ca 1,5 timme. Ta ut rotfrukterna och löken efter ca 40 minuter eller när de är klara. Tiden beror på hur stora bitarna är.
  • Servera lammsteken med rotfrukter, lök och sky från steken.

Anteckning

Receptet kommer ifrån "Autoimmun kokbok: läkande paleokost" som skrivits av Karl Hultén från Paleoteket och Cecilia Nisbet Nilsson från Swedish Paleo. Där hittar du fler efterrätter, huvudrätter och tillbehör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating