Blodprover som mäter födoämnesintoleranser (sk IgG-test) blir allt vanligare. Men vad säger de egentligen?

I det här avsnittet diskuterar vi detta och utgår från följande lyssnarfråga: "Om man gör ett blodprov där man testar IgG (och IgE) antikroppar mot olika födoämnen och ser att man inte har antikroppar mot tex mjölkprotein, kan man då följa autoimmuna protokollet (AIP)  men inkludera mjölk? Alltså, det verkar ju enklare att testa antikroppar än att utesluta en massa födoämnen och sedan prova sig fram och se vad man reagerar på, men kanske är det inte så enkelt?"

Dagens avsnitt i korta drag (minut)

0.00 Introduktion 

3.00 Lyssnarfrågan om blodprov för matintoleranser samt svar.

18.20 Olika typer av överkänsligheter (Typ 1-typ 4). Hur fungerar immunförsvaret? Vad är normala reaktioner? Vad letar man efter vid provokationstester/återintroduktioner (som vi pratade om i avsnitt 23))

25.41 Vi summerar svaret på lyssnarfrågan om man kan ta blodprov för att ta reda på om man har en överkänslighet mot vissa livsmedel. 

Eller läs om de olika sätten att lyssna på podcasten här.

Lyssna gärna på tidigare avsnitt

Avsnittet är en uppföljning på avsnitt 23 "Hur återintroducerar jag livsmedel - vid AIP (eller annan eliminerings-kost)" . Om du inte redan gjort det kan också vara bra att lyssna på avsnitt 8 om Tarmhälsa och läckande tarm samt avsnitt 3 om Autoimmun sjukdom och kost (dvs AIP) .

Rapporter vi nämnt i detta avsnitt

1) Miller, Sheryl B. "IgG food allergy testing by ELISA/EIA: what do they really tell us?." Townsend Letter for Doctors and Patients (1998): 62-65.

2) Kling, Sharon. "ALCAT and IgG allergy and intolerance tests." SAMJ: South African Medical Journal 98.3 (2008): 167-167.

3) Teuber, Suzanne S., and Cristina Porch-Curren. "Unproved diagnostic and therapeutic approaches to food allergy and intolerance." Current opinion in allergy and clinical immunology 3.3 (2003): 217-221.

4) Artikel i läkartidningen.

 

Utlottning av bok

OBS! Var med i utlottningen av 5 ev av "Autoimmun kokbok - läkande paleokost", genom att ge en recension av podcasten via Itunes eller din podcast-app. Skicka ett mejl till info@paleoteket.se så är du med i tävlingen.
Såhär gör du via Itunes: Du går in via på datorn eller telefonen och söker på “Paleoteket” under fliken ”Affär” (det behöver du göra även om de prenumererar), sedan klicka på loggan och välja ”Betyg och recensioner”.

Vilka är vi?

I avsnittet deltar Karl Hultén, som är biomedicinare, författare till boken "Autoimmun kokbok - läkande paleokost" och som själv har minskat symtomen av autoimmun sjukdom genom kost- och livsstilsförändringar och Anna-Maria Norman som är beteendevetare. Läs mer om oss här.

 I nyhetsbrevet som kommer i början av september 2017 kommer vi att inkludera mer skriftlig information gällande både hur du kommer igång med en AIP-kost (autoimmuna protokollet, autoimmun paleo) samt hur du gör återintroduktioner. Anmäl dig till nyhetsbrevet på paleoteket.se.

* Prenumerera på podcasten via Itunes, Soundcloud eller i din Podcast-app. Sök på "Paleoteket".
* Prenumerera på vårt nyhetsbrev på www.paleoteket.se
* Följ oss på Facebook: www.facebook.com/paleoteket.se
* Följ oss på Instagram: www.instagram.com/paleoteket.se

Hur kan du stötta Paleotekets podcast?

Ge gärna en gåva: Podcasten är gratis att lyssna på, men den är inte gratis att göra. Om du vill stötta det arbete vi gör med podcasten kan du ge en liten eller stor gåva genom att SWISHa till nummer: 1231496728 eller betala till BG 785-9267. Som meddelande skriv "gåva". Lägg också till "din epost + TACK" om du vill att vi tackar dig i podcasten, vilket vi såklart gärna gör.

Ge gärna en recension: En recension gör att fler kan hitta till podcasten. Om du vill skriva en recension så går du in via på datorn eller telefonen och söker på “Paleoteket” under fliken ”Affär”, sedan klicka på loggan och välja ”Betyg och recensioner”. Även om du prenumererar på podcasten behöver du söka upp den på nytt för att lämna en recension. 

Tipsa andra: Sprid väldigt gärna också podcasten till dina vänner genom att berätta om den eller dela våra avsnitt i sociala medier. Vi finns på facebook.com/paleoteket.se och Instagram.com/paleoteket.se.

2 Comments

  • Lyssnade precis på det spännande avsnittet men ni nämner inte IgA? Det ingick i mitt test också, är det något ni kan ta upp?
    Så vad gör jag nu med mitt dyra testresultat jag har i handen. Enligt det var det ffa mjölk för mig o ägg för min son men också konstiga saker som banan och annanas som jag reagerade starkast på?!
    Bör min ettåring verkligen vara ifrån ägg i 6 mån? (Och likaså jag pga amning) Han har egentligen inga symptom mer än lite eksem/torrhet i huden.
    Jag har diabetes typ 1 så ville testa pga det, men vet inte hur diabetesen skulle bli bättre utav att avstå banan annanas o mjölk?
    Många frågor men känner mig väldigt förvirrad nu haha!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *