Varför kan mejeriprodukter vara problematiska vid autoimmun sjukdom, inflammation och kronisk ohälsa? På vilka grunder utesluts det ur paleo och den autoimmuna paleokosten (AIP)? Vilka mejeriprodukter är minst problematiska? Och hur får jag i mig kalcium om jag inte äter mejerier?

Anna-Maria Norman intervjuar biomedicinare Karl Hultén.

Detta pratar vi om (i kronologisk ordning):

  • Minut 1-6 Introduktion
  • Minut: 6.0 Vi beskriver mjölken som livsmedel – vad består den av? Och vad har det för positiva och negativa effekter?
  • 8: Hur påverkar mjölken immunförsvaret? (Inflikad fråga minut 10. korsreaktion mellan gluten och mjölkprotein/kasein + vad är en korsreaktion?)
  • 12: Vad har mejeriprodukter för hormonella effekter? (vi pratar tex om insulin och insulinresistens vs. bra kontroll på blodsockret)
  • 15.25: Slembildning – behöver du harkla dig ofta, rinnande ögon osv. Vad kan detta bero på? Varför är det omtvistat?
  • 18:35: Laktosintolerans. Hur vanligt är det? Borde man undvika mjölk helt om man är laktosintolerant? Vad innebär en förvärvad oförmåga att hantera laktos, är det då troligt att man också är känslig mot mjölkprotein? Varför kan stor konsumtion av mjölk göda bakterier i tunntarmen? (SIBO, dysbios)
  • 23: Är mjölk från gräsbetande kor bättre? Varför? (NOT: Vi var under samtalet lite osäkra skillnaden mellan ekologisk mjölk jämfört med konventionell mjölk när det gäller innehåll av CLA och omega 3. Vi har nu kollat upp och ekologisk mjölk innehåller högre nivåer av CLA och Omega 3, se referens längre ner*)
  • 24.45: (Eventuell) återintroduktion av mejeriprodukter efter att man under en period har ätit autoimmun paleokost/det autoimmuna protokollet (AIP). I vilken ordning introducerar man mejeriprodukter och varför?

Vi pratar också om:

  • När ska du undvika mejeriprodukter?
  • Vad kan vara nyttigt med mejeriprodukter för de som tål det?
  • Kan mejeriprodukter som ”helgkost” vara något? Varför spelar det roll hur ofta man konsumererar mejeri?
  • Hur ska man få i sig kalcium om man inte äter mejeriprodukter? Vilka livsmedel  som ingår i autoimmun paleokost (AIP) innehåller mycket kalcium?

*Referens:

Średnicka-Tober, Dominika, et al. ”Higher PUFA and n-3 PUFA, conjugated linoleic acid, α-tocopherol and iron, but lower iodine and selenium concentrations in organic milk: a systematic literature review and meta-and redundancy analyses.” British Journal of Nutrition 115.06 (2016): 1043-1060.

******************************

 

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *